Cei pasionați de turismul religios nu trebuie să piardă un periplu la trei biserici-legendă ale județului Hunedoara. Biserica din Densuș, Mănăstirea Prislop și Biserica din lemn de la Tisa sunt lăcașe de cult a căror istorie se pierde în negura timpului.
Mânăstirea Prislop este situată la o altitudine de 640 m şi la o distanţă de aproximativ 15 km de localitatea Haţeg. Veche de 500 de ani, adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cât şi icoanele pictate de părintele Arsenie Boca,de numele căruia se leagă renaşterea acestei mânăstiri.
FOTOGALERIE: Biserica unde dracii îi chinuie pe păcătoşi în picturile horror dintre icoane
FOTOREPORTAJ: Seara Învierii, sărbătorită de romano-catolicii din Hunedoara
Mânăstirea Prislop a fost construită de Parintele Nicodim în stilul Triconc, ulterior anctificat, considerat astăzi drept reorganizatorul şi îndrumătorul monahismului românesc la începutul Evului Mediu. Domniţa Zamfira al doilea ctitor al mânăstirii a fost grav bolnavă atunci când avenit la mânăstirea Prislop, şi s-a vindecat bând apa din izvorul cu puteri tămăduitoare din curtea mânăstirii.
Biserica din Tisa are o istorie care se pierde în negura timpurilor. Bătrânii satului povestesc că această biserică a fost adusă, în urmă cu 400 de ani, cu plutele pe râul Mureş de către locuitorii din localitatea Chelmac, judeţul Arad. Valentin Popa, preotul care slujeşte în această biserică cunoaşte şi alte amănunte inedite legate de istoria acestei biserici. “În biserica din satul Tisa poate fi văzută singura pictură muralăa execuţiei lui Horea pe roată , existentă într-un lăcaş de cult. Tot ca un fapt inedit, unul dintre clopotele bisericii a fost donat de localnici în primul război mondial pentru fabricarea de obuze”, spune preotul.
Citește reportajul integral în săptămânalul ADS Hunedoara.