Poliţiştii, veterinarii şi inspectorii de la protecţia consumatorului au descoperit jumătate de tonă de carne de cal. Autorităţile nu au făcut analize să vadă dacă animalele sunt bolnave. Sursa: REUTERS
Episod penal în rândul comercianţilor de carne. Poliţia Capitalei, comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi veterinarii au depistat peste jumătate de tonă de carne de cal, vândută ca şi carne de vită. Mai mult, o partea din carnea care a fost tocată de comercianaţi provine, susţin surse din rândul anchetatorilor, de la cabaline moarte, iar autorităţile nu au stabilit dacă aceasta este sau nu infestată.
Specialiştii susţin că anumiţi viruşi proveniţi de la animale pot provoca boli sau afecţiuni ce pot duce la infertilitate la femei, de exemplu. Specialiştii atrag atenţia, însă, că viruşii transmişi de animale au suferit, de-a lungul timpului, mutaţii ce s-au transformat în adevărate epidemii, cum ar fi gripa porcină sau gripa aviară.
Ce spun specialiştii
Veterinarii întrebaţi de "Evenimentul Zilei" susţin că, de multe ori, animalele sunt sacrificate în aşa-zise abatoare improvizate, fără certificate sanitar-veterinare.
"În acest caz, animalele bolnave, infestate cu Toxocara ori Toxoplasmoza care sunt boli animalelor, reprezintă un real pericol pentru populaţie. Fireşte, nu se transmit direct la om, decât în anumite condiţii. Dar să nu uităm că şi virusul AH1N1 (sursa gripei porcine care a cauza circa zece mii de morţi în întreaga lume n.r.) s-a dezvoltat ca urmare a unei mutaţii", a precizat, pentru "Evenimentul Zilei", veterinarul Adrian Iurenco.
Acesta susţine că boala animalelor poate fi transmisă chiar şi prin consumul cărnii cailor morţi. “Virusul rezistă o bună perioadă de timp, chiar dacă animalul este mort", a adăugat veterinarul.
Calul nu e ca vit