În urmă cu 11 ani, Florin şi Gabriel Pleşca au pus bazele celei mai importante fabrici de gheață din țară. Ideea afacerii le-a venit în 2000, în timp ce stăteau la o terasă, când au cerut gheaţă iar barmanul le-a spus că nu are de unde să le-o ofere.
Prima companie din România care produce şi distribuie gheaţă alimentară este din Oradea şi reprezintă o poveste de succes, într-o perioadă în care tot mai multe firme intră în colaps. Înfiinţată în 2000, firma fraţilor Pleşca a adus practic în ţară afacerea producţiei de gheaţă, profitând de lipsa acestui produs, pe piaţa românească. Primii ani au fost plini de dificultăţi, însă firma a crescut încet şi sigur şi a ajuns să distribuie gheață în toată țara. „Anul acesta avem o cifră de afaceri de 650.000 de euro. Despre cifra de afaceri din primul an nici nu vreau să-mi amintesc", spune Florin Pleşca. Acesta recunoaşte că afacerea şi-a dat drumul cu adevărat abia în 2007. „Am avut creştere economică în fiecare an. Secretul succesului nostru, în contextul crizei, este puterea mare de absorbţie din piaţă, noi reprezentând un business de nişă", explică Florin Pleşca.
La terasă
Ideea punerii pe picioare a unei astfel de afaceri le-a venit celor doi fraţi într-un mod cum se poate mai natural. „Fratele meu şi prietena lui s-au dus într-o zi pe o terasă, la un suc şi o pizza. Pe bar era o frapieră şi fratele meu a cerut cuburi de gheaţă, dar barmanul a spus că nu are aşa ceva. Frapiera era doar de design", povesteşte Florin Pleşca, în vârstă de 38 de ani. Deși nu știau mare lucru despre ce presupune producția de gheață, cei doi au pornit afacerea. Au reușit să contacteze proprietarii unei fabrici din Ungaria, care le-au dezvăluit „secretele" acestui business, în contextul în care, la acea vreme, potrivit lui Florin Pleșca, în Europa funcționau numai două fabrici de gheață, una în Spania, cu o tradiți