Crescătorul oltean a început cu porumbei voiajori şi a ajuns acum să aibă peruşi, turturele diamant, zebre australiene, nimfe şi papagali din specia Micul Aexander.
Triluri desprinse parcă din luxurianta pădure amazoniană fac să răsune locuinţa lui Nicu Duican, aflată la parterul unui bloc din municipiul Slatina. Bărbatul de 52 de ani este unul dintre cei mai cunoscuţi crescători de păsări din oraş, iar apartamentul său este acum casă pentru 120 de zburătoare. Nea Nicu, aşa cum îi spun prietenii, mărturiseşte că a moştenit această pasiune de la tatăl său. I-a rămas fidel încă din copilărie şi a mers până acolo încât şi-a transformat una dintre camere într-o imensă colivie. „Când eram copil tatăl meu avea 20 de perechi de porumbei jucători dublu moţaţi. Treptat au început să-mi placă şi mie păsările. În şcoala generală aveam deja câţiva porumbei voiajori şi de ornament: şi guşaţi, şi rotaţi, şi din rasa Maria Stuart. Pasiunea a crescut de la o zi la alta, iar în armată, pe care am făcut-o la Cluj, ieşeam mereu în Piaţa Mihai Viteazul, unde m-am împrietenit cu crescătorii de păsări de apartament. De la ei am învăţat multe lucruri noi“, povesteşte Nicu Duican.
Au trecut aproape patru decenii de când a hotărât să crească el însuşi păsări exotice, în locuinţa sa. A început cu câteva zburătoare şi, în scurt timp, a ajuns să aibă atât de multe încât nici nu mai putea face colivii pentru toate. „Din anul 1974 mă ocup de creşterea papagalilor. La început am avut trei perechi, care scoteau însă câte 14-15 pui odată, aşa că numărul lor a crescut rapid. Pentru că nu foloseam deloc una dintre camerele apartamentului, am decis să amenajez acolo o crescătorie“, explică nea Nicu.
CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO!
Exemplare din Australia şi Canare
Slătineanul spune că în tot acest timp i-au trecut prin mâini sute, poate mii de porumbei