Grupul olandez Vitol, unul dintre principalii furnizori de păcură pentru termocentralele româneşti şi de ţiţei pentru Rafo, a devenit al doilea acţionar important în controversata afacere a zăcămintelor din platoul Mării Negre.
Grupul Vitol Holding Olanda a devenit al doilea investitor semnificativ în compania canadiană Sterling Resources Ltd, după ce, recent, a preluat încă 8% din acţiunile societăţii care deţine licenţa de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi aflate în platoul românesc din Marea Neagră.
Plasamentul Vitol în compania Sterling a avut loc pe 16 august, în cadrul unei oferte publice pentru atragerea a 45 milioane de dolari. Pachetul de acţiuni de 8% a fost cumpărat prin subsidiara Vitol Energy (Bermuda) Ltd, care a plătit pentru ele aproximativ 25 milioane de dolari (Vitol a subscris mai mult de jumătate din oferta de acţiuni Sterling).
În urma tranzacţiei, grupul Vitol a trebuit să facă publică participaţia în compania canadiană, pentru că astfel a depăşit pragul semnificativ de 10% . Holdingul olandez controla deja discret 2,3% din acţiunile companiei canadiene, procent pe care nu era obligat să-l raporteze pe piaţa de capital canadiană. Conducerea grupului olandez susţine că a facut recentul plasament în Sterling ca o investiţie de portofoliu.
Doar fondul de investiţii Sprott Asset Management controla un pachet mai mare de 10% din compania Sterling Resources, până în momentul lansării ofertei din iulie.
Afaceri româneşti. Cu sediul principal la Roterdam, grupul Vitol este unul dintre marii traderi globali de ţiţei, alături de companii precum Glencore, care au furnizat petrol rafinăriilor româ-neşti, în special la Rafo Oneşti.
Întregul grup Vitol, care are subsidiare în 29 de ţări, a raportat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 195 miliarde de dolari, cu aproape 25% mai mare decât în 2010. Vitol este