Toxiinfectiile alimentare sunt afectiuni ale aparatului digestiv provocate de contaminarea cu bacterii, paraziti sau virusi a preparatelor alimentare. Majoritatea persoanelor, explica Dr. Cosmina Vladut, se infecteaza consumand alimente contaminate care nu au fost suficient preparate termic (carne, peste, fructe de mare, oua, lactate), nu au fost refrigerate la temperatura potrivita sau nu au fost spalate bine.
Toxiinfectiile alimentare pot fi recunoscute usor pentru ca se manifesta prin dureri de cap, migrene, stari de voma, dureri stomacale, febra, diaree, deshidratare.
Pentru a evita aceste stari de disconfort cauzate de o toxiinfecie alimentara, dna dr. Cosmina Vladut recomanda o atentie crescuta la prepararea alimentelor de origine animala si respectarea regulilor de igiena.
Ce trebuie sa ai in vedere pentru a evita o toxiinfectie alimentara:
• spala bine fructele si legumele inainte de a le consuma
• spala-te pe maini inainte de a manca sau prepara ceva de mancare
• pastreaza carnea cruda si pestele crud separat de alte alimente deoarece acestea pot fi infectate usor cu diversi germeni si pot contamina celelalte alimente
• evita consumul de lapte crud nepasteurizat
• prepara termic fructele de mare, precum si alimentele de origine animala pana la o temperatura sigura - carnea de vita si porc minim 710C, carnea de pui minim 770C, ouale pana cand galbenusul este tare
• nu lasa mancarea gatita la temperatura camerei, mai mult de doua ore
• alimentele care pot duce la toxiinfecţie sunt cele care se altereaza repede: laptele şi derivatele lui (branza, smantana, iaurt, frisca, creme si inghetata), preparatele din carne, ouale (consumate ca atare ori sub forma de maioneza)
"Cele mai frecvente microorganisme care produc toxiinfectii alimentare sunt Salmonella, Escherichia coli, viru