Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că sistemul sanitar braşovean este blocat. "Lucrurile s-au agravat. Deşi am protestat şi am solicitat sprijin Guvernului, practic lucrurile s-au înrăutăţit.
În trimestrul trei, nu mai avem bani pentru medicamente, dar şi lipsa de personal s-a acutizat. Avem o lipsă de 700 de cadre medicale, iar unele spitale cum sunt Spitalul de Copii şi, în cel mai scurt timp, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nu o să mai poată funcţiona din cauza lipsei de personal. Vom trece la proteste pentru că practic acest sistem este blocat", a spus preşedintele CJ.
Aristotel Căncescu a adăugat că sistemul este mult subfinanţat, iar, faţă de ţările din Uniunea Europeană, se alocă pentru un bolnav de 10 ori mai puţini bani. La Spitalul de copii, din cauza lipsei asistentelor, secţia ORL a fost închisă temporar în ultimele două weekend-uri. Secţia are 20 de paturi şi, din cele cinci asistente care erau până acum două săptămâni, au mai rămas două.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Marcel Albean, a declarat pentru Agerpres că o parte dintre copiii care s-au putut externa au părăsit spitalul, alţii au fost mutaţi în alte secţii, dar în niciun caz nu au rămas nesupravegheaţi.
"Spitalul are în prezent un deficit de 45 de asistente, astfel că o asistentă a ajuns să supravegheze un număr de 45 de copii ceea ce este foarte greu, a spus Albean. Pe lângă asistente, lipsesc şi medici. Conducerea spitalului a fost nevoită să taie una dintre liniile de gardă din chirurgie rămânând doar trei linii de gardă. Un medic pe anestezie-terapie, un medic pedriatic şi un chirurg, deci trei medici la 300 de paturi. Dacă în continuare personalul medical va pleca în străinătate sau în sistemul privat, funcţionarea spitalului se va face din ce în ce mai greu" a