Un studiu privind religia în şcoli arată că 86% dintre cetătenii români sunt de părere că trebuie să se predea religia la şcoală şi doar 8% au opinia contrară.
Cercetarea "Religie si comportament religios" realizată de Fundaţia Soros relevă că 50% dintre români sunt de părere că religia trebuie să fie o materie obligatorie, faţă de 40% care cred că ar trebui să fie opţională.
Românii care vor ca religie să fie predată în şcoli au opţiuni diferite în privinţa modului în care se va întâmpla acest lucru.
Educaţia religioasă în şcoli. Pro şi Contra
Studiul relevă că repondenţii pot fi împărţiţi în trei grupuri: "conservatorii" - care preferă predarea religiei ca materie obligatorie, de către preoţi, iar fiecărui elev să i se predea dogma propriei confesiuni; "progresiştii" care preferă religia ca istoria religiilor, o materie opţională, predată de către persoane specializate; iar "indecişii" care tind să răspundă "nu ştiu" sau au refuzat să răspundă.
Doar 9% dintre repondenţi sunt "puternic progresişti", în timp ce 16% sunt "puternic conservatori”.
Pentru trei sferturi din populatia Romaniei discuţia cu privire la ce, cum şi de către cine să fie predat rămâne încă deschisă, incluzând aici 27% "mai degrabă conservatori", 22% "indecişi" şi 27% "mai degrabă progresişti".