Nutriţionistul poate să-şi desfăşoare activitatea în cabinete private de consiliere pe teme de nutriţie, spitale sau grădiniţe, pentru elaborarea meniurilor zilnice, sau săli de fitness pentru oferirea de diete sportivilor.
„Nutriţionistul este specialistul care consiliează pacienţii în privinţa alimentaţiei sănătoase sau alimentaţiei adaptate pentru diverse situaţii - afecţiuni medicale, stări fiziologice sau activităţi sportive. De asemenea, el trebuie să fie vectorul răspândirii informaţiilor corecte despre alimentaţie în presă", susţine Şerban Damian, nutriţionist sportiv acreditat CIO din cadrul Centrului de Nutriţie Superfit.
De asemenea, pentru a-şi desfăşura activitatea, un specialist în nutriţie are nevoie de bune abilităţi de comunicare pentru a putea construi o relaţie eficientă cu pacienţii săi. „Nutriţionistul trebuie să aibă o bună capacitate de comunicare, atât cu pacienţii, cât şi cu mass media. Un regim alimentar, oricât de bun şi bine alcătuit ar fi, nu va fi pus în aplicare de către pacient dacă acesta nu are încredere în specialist care se construieşte printr-o bună comunicare", precizează Damian.
Cunoştinţe diverse
Nutriţionistul nu trebuie să deţină cunoştinţe doar din nutriţie, ci şi din medicină, chimie, psihologie sau biologie. El activează într-un domeniu care necesită îmbinarea mai multor ştiinţe. „Nutriţionistul trebuie să fie pregătit să răspundă la o mulţime de întrebări privind alimentaţia, comportamentul alimentar, compoziţia corporală, particularităţi ale alimentelor, dar şi probleme medicale, activitate fizică", explică doctorul Şerban Damian.
Mai mult, activitatea unui nutriţionist presupune consilierea pacientului său pentru a oferi sugestii şi soluţii. „Colaborarea cu nutriţionistul este în general una de lungă durată, mai ales când este vorba de probleme serioase, cum ar fi obezitatea", constată Dami