A venit toamnă şi o dată cu ea începe să se facă resimţită şi astenia specifică acestei perioade. Stările de somnolenţă, oboseală, stresul, durerile de cap şi organismul slăbit sunt doar câteva dintre simptomele specifice anotimpului în curs.
Cum se poate identifică astenia specifică acestei perioade?
Anotimp de tranziţie, toamnă vine cu schimbări bruşte de temperaturi, ploi şi vreme instabilă asptecte care se răsfrâng asupra organismului uman. Astenia specifică toamnei este uşor de recunoscut, manifestându-se prin dureri de cap, somnolenţă, răceli şi viroze, fluctuaţii ale temperaturii corpului, stres şi oboseală.
Dna dr Elena Nicolau, medicul nutriţionist de la Delta Hospital, consideră că peste această stare de disconfort se poate trece prin urmărea câtorva sfaturi, în special în materie de alimentaţie.
„Astenia de toamnă este o problemă întâlnită la toate categoriile de vârstă, de la copii până la vârstnici. Pentru a evita stările specifice acestei etape, trebuie să avem în vedere o alimentaţie bogată în vitamine şi proteine şi să respectăm pe cât se poate orele de somn", spune dr Elena Nicolau, medic Delta Hospital.
Care sunt principalele vitamine găsite în alimentele de sezon?
- vitaminele liposolubile (A, D, E, K) - sunt vitaminele pe care le găsim cu preponderentă în gabenusul de ou, lactate, legume precum varză roşie, salată verde, morcovul, urzică. De reţinut este că morvovul mai ales fiert este precursor de vitamină A.
- vitamină B1 - regăsită în fasole, mazăre, soia şi nuci. Aceste alimente au un conţinut crescut de vitamină B1, care ajută la procesul fiziologic de creştere şi participă la menţinerea funcţionalităţii optime a sistemului cardiovascular, nervos şi digestiv.
- vitamină B6 - ajută la creşterea şi funcţionarea optimă a celulelor nervoase şi împiedică depunerea colesterolului pe pereţii arteriali. Un