Alimentaţia joacă un rol esenţial în menţinerea unei danturi sănătoase. Află ce alimente trebuie să pui zilnic în farfurie pentru a preveni apariţia cariilor.
Dieta compusă îndeosebi din alimente bogate în zaharuri şi igiena orală necorespunzătoare favorizează, în timp, apariţia cariilor, atenţionează medicii stomatologi. Explicaţia este că, după fiecare masă, la nivelul dinţilor se formează aşa-numita placă bacteriană care se compune din res¬turi de mâncare, din salivă şi din bacteriile care populează cavitatea bucală. Iar dacă la o masă se consumă alimente bogate în zaharuri, dinţii devin de două ori mai vulnerabili, deoarece, în prezenţa zahărului, bacteriile formează acizi care accelerează procesul de demineralizare a smalţului dinţilor. Din fericire, saliva are capacitatea de a proteja dinţii de atacul acid şi, implicit, de a reface pH-ul de la nivelul cavităţii bucale. Însă, atunci când în gură există un mediu preponderent acid, saliva îşi pierde proprietăţile neutralizante. Pentru a preveni formarea cariilor, nutriţioniştii recomandă o dietă în care să predomine fructele, legumele, lactatele şi peştele, deoarece menţin dinţii sănătoşi pe termen lung.
Lactatele remineralizează smalţul
Pe cât posibil, ar trebui să evităm alimentele care conţin mult zahăr, deoarece menţin o aciditate crescută la nivel bucal, care demineralizează smalţul şi grăbeşte formarea cariilor. Din fericire, smalţul dinţilor se poate remineraliza printr-o alimentaţie preponderent alcalină. În acest sens, specialiştii americani de la Clinica Mayo recomandă lactatele, deoarece conţin calciu şi fosfor care ajută la refacerea depozitelor de minerale de la nivelul dinţilor. De asemenea, consumul frecvent de produse lactate stimulează salivaţia, indispensabilă pentru echilibrarea pH-ului bucal. Dacă glandele salivare funcţionează deficitar, saliva nu reuşeşte să anihileze b