Reteţa simplă a unei seri magice trebuie să includă o cină romantică cu o mâncare gustoasă. Dulci, răcoritoare sau picante, sosurile pot accentua savoarea unui fel de mâncare şi pot transforma experinţa culinară într-o plăcere reală. Astfel, o cină banală luată în doi, constând mai ales din semipreparate încălzite la microunde, poate fi transformată într-o oră de bucurie dacă pe masă va apărea o mică surpriză culinară pregătită cu un sos afrodiziac.
Mâncarea de seară are un regim special în ceea ce priveşte alegerea sosurilor şi recomandările de sosuri. În general, dacă cina este luată seara târziu, nu sunt recomandate sosurile. Dacă cina se ia mai devreme, ar trebui comandate sosuri uşoare, de exemplu, sosul de portocale pentru pieptul de raţă sau sosuri puţin picante pentru arderi foarte bune ale grăsimilor. De asemenea, bucătarii recomandă pentru seară un sos lejer de roşii coapte cu usturoi, ulei de măsline şi busuioc pentru cărnuri albe sau sos de unt şi lămâie cu capere pentru peşte.
„Recomandarea mea este ca sosurile comandate seara să fie din bucătăria asiatică, pe baza de ghimbir, sos de soia şi coriandru. Pentru preparatele din carne de vită recomand sosuri brune, pornind de la sosul de baza demi-glace şi derivate din acesta. Unei fripturi de vită îi putem asocia un sos demi-glace cu reducţie de vin roşu, shallota şi rozmarin", spune Robert Voicu, maestrul bucătar.
Ingredientele folosite cel mai des pentru prepararea sosurilor afrodiziace sunt ciocolata, avocado, fenic, muguri de pin, anason, chimen, chilli. O combinaţie foarte bună într-un sos afrodisiac este ciocolata cu chilli şi ghimbir.
Alte sosuri afrodiziace pe care le puteţi pregăti şi acasă trebuie să conţină iaurt, smântână, ghimbir sau busuioc, usturoi şi anşoa. Sosurile albe pe bază de smântână sau unt, servite de obicei la cărnurile albe, sunt cel mai simplu de pregătit