Sectorul termoelectric are nevoie de investiţii de mediu de peste două miliarde de euro. Mai multe termocentrale din România riscă să se închidă chiar din acest an, pentru că nivelul de emisii poluante nu a fost redus conform angajamentelor faţă de Uniunea Europeană.
România şi-a asumat, în Tratatul de aderare, că va aduce la standarde europene nivelul de poluare al termocentralelor până la 1 ianuarie 2013, însă puţine dintre aceste investiţii au fost duse la capăt. Vineri, la Complexul Energetic Turceni au fost inaugurate două instalaţii de desulfurare, proiect de 220 de milioane de euro, finanţat în cea mai mare parte dintr-un împrumut acordat în 2005 de Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională. „După montarea celor două instalaţii, emisiile poluante se încadrează în limitele de mediu stabilite de legislaţia română şi de cea europeană", a declarat Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei, prezent la eveniment.
Investiţia este extrem de importantă, întrucât termocentrala Turceni este cea mai mare din ţară şi asigură 12% din producţia naţională de electricitate.Însă cu o floare nu se face primăvară. Restul sectorului termo este la pământ şi are nevoie de investiţii totale de peste două miliarde de euro pentru a se conforma la cerinţele europene de mediu. Peste 80% din centrale sunt construite în perioada 1970-1980, potrivit proiectului Strategiei Energetice a României, şi au durata de viaţă depăşită. „Sectorul energetic românesc a fost în mod sistematic neglijat în ultimii douăzeci de ani, nefiind considerat o componentă esenţială a infrastructurii", se arată în document.
Mai rentabil să fie închise
În aceste condiţii, centralele care nu ating emisiile cerute de UE se vor închide, unele chiar din acest an. Stafie a arătat că cele mai mari probleme sunt la RAAN Drobeta Turnu Severin, dar în Tratatul de Aderare la UE,