Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean Claude Trichet, repeta cu obstinatie ca dezechilibrele agregate ale zonei euro (UM) sunt inferioare celor ale SUA, ale altor tari mari (probabil se refera la Japonia, cu o datorie publica de peste 200% din PIB). Asa a spus si la ultima reuniune a liderilor zonei euro unde a fost prezent si secretarul Trezoreriei al SUA, Timothy Geithner. Prin aceasta remarca el incearca, se pare, sa sublinieze ca starea de ansamblu a economiei europene (a zonei euro) nu ar trebui sa ingrijoreze mai mult decat cea a altor tari mari.
Si drept este ca, daca se compara dezechilibrul de cont curent, deficitul bugetar si datoria publica agregate (ca pondere in PIB) ale zonei euro cu ale SUA cifrele il sustin pe Trichet; de pilda, datoria publica a SUA depaseste 90% din PIB fiind peste nivelul din UM; deficitul bugetar al zonei euro va fi sub 5% in acest an fata de cca 10% in SUA. Dar, aceste cifre se cuvine sa fie judecate in relatie cu radacinile crizei datoriilor suverane in UE, in zona euro. Fiindca, desi nivelul datoriilor publice conteaza, cauza principala a crizei europene rezida in constructia defectuoasa a zonei euro.
O uniune monetara nu poate sa reziste in lipsa unor complemente de ordin fiscalMai mult ca oricand se vede ca o uniune monetara nu poate sa reziste in lipsa unor complemente de ordin fiscal –mai concret, in lipsa unei trezorerii comune, a unor reglementari si institutii ale pietelor financiare comune. Tocmai aceasta stare diferentiaza in mod esential SUA (sau Canada, care are si ea o alcatuire federala) de zona euro. Pe termen indepartat nu se poate exclude o criza suverana in cazul SUA, daca datoria lor publica continua sa creasca si restul lumii si-ar pierde increderea in dolar ca moneda de rezerva. Insa “criza americana” s-ar manifesta printr-o depreciere masiva a dolarului care ar conduce la o inf