Conform angajamentelor faţă de FMI, gazele pentru consumatorii noncasnici se vor scumpi de săptămâna viitoare, iar filialele de distribuţie ale Electrica vor fi scoase la privatizare. Deciziile au fost luate după ce premierul Emil Boc şi oficialii FMI s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a definitiva scrisoarea de intenţie care va fi analizată zilele următoare la Washington.
Premierul Emil Boc şi mai mulţi miniştri s-au întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional pentru a pune la punct ultimele detalii înainte de a trimite la Washington scrisoarea de intenţie aprobată de Guvern miercurea trecută, au declarat, pentru „Adevărul", surse participante la discuţii. Potrivit acestora, una dintre deciziile luate în urma acestei întâlniri vizează ajustarea urgentă a preţului gazelor pentru consumatorii noncasnici.
„Autoritatea de Reglementare va decide joi (mâine - n.r.) creşterea cu 8% a preţului gazelor pentru companii, urmând ca măsura să intre în vigoare în momentul în care este publicată în Monitorul Oficial, cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare", au mai spus sursele citate. Preţul plătit de populaţie va rămâne acelaşi până la 1 aprilie 2012, aşa cum a decis Guvernul în această vară. La 1 iulie, preţul gazelor pentru companii s-a majorat cu 10%, însă impactul asupra economiei a fost minim, iar alimentele, unde ponderea gazelor în costuri este cea mai mare, nu s-au scumpit din această cauză. Sursele menţionate au arătat că o altă noutate din ultima scrisoare de intenţie este faptul că Guvernul şi-a asumat privatizarea pachetelor majoritare de acţiuni ale filialelor de distribuţie Electrica, respectiv Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord.
Acestea sunt foarte atractive pentru investitori, întrucât fiecare dintre filiale are monopol în regiunea respectivă. Tariful de distr