Șase oameni de știință italieni și un fost oficial guvernamental pot primi o pedeapsă de 15 ani de închisoare și amenzi de 50 de milioane de euro dacă vor fi găsiți vinovați la acuzațiile de omor prin imprundență în cazul cutremurului care a devastat orașul L'Aquila în 2009. Sursa: Reuters
Seismul de 6,3 grade a ucis 309, dintre care cinci români, și a distrus mare parte din orașul italian.
Procurorii susțin că acuzații au făcut declarații false privind activitatea seismică din zonă, deși studiaseră toate semnalele seismice care anunțau cutremurul.
Apărarea argumentează că nu poți prevedea cutremurele mari nici chiar într-o zonă sensibilă din punct de vedere seismic.
Cei șapte sunt acuzați de neglijență și imprudență, precum și de furnizarea unor rapoarte ineficiente și informații incomplete și contradictorii. Aceștia sunt figuri importante în Italia, incluzând unul dintre cei mai cunoscuți geofizicieni, dar și membri ai agenției de securitate civilă.
În 2009, acuzații făceau parte dintr-o celulă guvernamentală însărcinată cu determinarea riscului seismic, în contextul în care în regiune, înaintea seismului devastator, se înregistrase o activitate seismică intensă.
Cu o săptămână înaintea cutremurului de 6,3 grade, grupul a emis o declarație liniștitoare, în care se preciza, totuși, că un seism puternic nu poate fi prevestit.
Președintele italian al Institutului Național de Geofizică a subliniat public că "nu există niciun motiv să credem că o serie de cutremure mici anunță unul puternic". Cu aceste declarații în minte, numeroase familii au rămas în case și au fost prinse sub dărâmături.
Citiți și: Italia îşi plânge morţii | FOTOCinci români au murit în urma seismului din Italia