Cel mai mare producător nipon de armament, compania Mitsubishi Heavy Industries (MHI), a confirmat că a fost ţinta unui atac cibernetic îndreptat împotriva servelor unde erau stocat date despre sisteme de rachete, submarine şi centrale nucleare, relatează BBC. Sursa: Reuters
MHI a precizat că experţii companiei au identificat viruşi în peste 80 de servere şi computere în urma atacului care s-ar fi produs luna trecută. Un şantier naval din Nagasaki, unde sunt construite distrugătoare, o uzină din Kobe, unde sunt produse submarine şi dispozitive pentru uzine nucleare, un complex din Nagoya unde sunt proiectate şi produse sisteme de ghidaj şi propulsie pentru rachete au fost vizate de atacurile de luna trecută, potrivit postului public de televiziune NHK.
Deşi guvernul a anunţat că nu s-a produs nicio scurgere de informaţii secrete, oficialii din ministerul Apărării au dispus derularea unei anchete pentru a se afla sursa acestui atac. Ministrul nipon al Apărării Yasuo Ichikawa s-a declarat însă iritat de faptul că a aflat despre incident din presa locală.
Toate companiile din industria niponă de apărare sunt obligate să semnaleze autorităţilor orice tentativă sau furt de informaţii secrete.
Atacurile cibernetice, primele de o astfel de amploare din istoria industriei japoneze de armament, au fost lansate din afara reţelei informatice a companiei, a mai anunţat MHI. Nici ministerul Apărării, nici compania nu au precizat pe cine suspectează a fi la orginea atacurilor.
Un ziar nipon a scris încă că experţii ar fi identificat un script în limba chineză, fapt ce a declanşat suspiciuni la adresa guvernului comunist de la Beijing. Acesta a dezminţit imediat informaţia.
"China este una din principalele victime ale atacurilor informatice", a explicat Hong Lei, purtător de cuvânt al diplomaţiei chienze, calificând