Municipalitatea va aloca un milion de euro anual pentru reabilitarea clădirilor care prezintă pericol pentru trecători, iar proprietarii lor nu îşi permit să suporte cheltuielile de reabilitare. Ulterior, Primăria îşi va recupera investiţia de la deţinătorii imobilului în rate, pe o perioadă de trei ani.
Măsura va fi luată în baza Legii 153 din 2011 privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, botezată după numele promotorului Legea Udrea. "Primăria va notifica deţinătorii de imobile care prezintă pericol pentru trecători după care, dacă lucrările nu au fost executate în termen de un an, municipalitatea va propune Consiliului Local efectuarea lucrărilor în numele şi pe cheltuiala proprietarilor", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Banii sau casa!
Conform legii, Primăria îşi va recupera investiţia în rate de la proprietarul imobilului. "Dacă proprietarul imobilului nu îşi face lucrările de reparaţii, Consiliul Local va hotărî că o repară din bani publici, iar dacă acesta, în termen de trei ani, nu plăteşte Primăriei banii cheltuiţi, se va trece la executarea silită", a spus primarul.
Ilie Bolojan a declarat că normativul este mult mai dur decât pachetul de hotărâri promovat de municipalitate şi blocat de Instituţia Prefectului în instanţă. "Seamănă cu o lege germană care spune că dacă nu îţi faci reparaţiile la clădire le face statul şi pe urmă o pierzi", a precizat Bolojan.
Două luni de "gândire"
Primăria va începe procesul de reabilitarea imobilelor din zona centrală pe axa: Republicii-pietonal, Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii.
"După identificarea imobilelor vom trece la notificarea proprietarilor cu privire la măsurile pe care vor trebui să le ia. Potrivit normelor legale, în termen de 60 de zile de la notificare, fiecare proprietar va trebui să dea un răspuns c