Are nevoie România de împăduriri? Cum va arăta România fără păduri? Primul documentar despre schimbările climatice din România- Plus2Celsius răspunde prin vocile climatologilor, dar şi ale oamenilor obişnuiţi la întrebări precum: Ce sunt schimbările climatice şi cum se fac simţite în ţara noastră? Pe cine afectează? Cum ne putem apăra de astfel de fenomene? Pot fi o ameninţare, sau reprezintă un stadiu în evoluţia Terrei?
Primul documentar despre schimbările climatice din România- Plus2Celsius- arată că agricultorii sunt categoria cea mai afectată de efectele acestor schimbări.
Documentarul răspunde prin vocile climatologilor, dar şi ale oamenilor obişnuiţi la întrebări precum: Ce sunt schimbările climatice şi cum se fac simţite în ţara noastră? Pe cine afectează? Cum ne putem apăra de astfel de fenomene? Pot fi o ameninţare, sau reprezintă un stadiu în evoluţia Terrei?
Concluzia specialiştilor este că românii trebuie să ia măsuri pentru a se adapta la schimbările climatice, ale căror efecte sunt din ce în ce mai vizibile pe teritoriul ţării noastre.
Potrivit datelor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), temperatura medie anuală din România a crescut în ultimele decenii cu aproape 2 grade Celsius vara şi primăvara şi cu peste 3 grade Celsius iarna, în nord-estul ţării.
“Trăim efectele schimbările climatice şi până când se ajunge la nişte acorduri globale trebuie să ne adaptăm. Schimbarea deja a început şi va continua. Chiar dacă se <<îngheaţă>> nivelul emisiilor, creşterea temperaturii globale va continua pentru zeci şi chiar sute de ani, iar celelalte efecte vor fi şi ele prezente. Problema e ca acestea să nu devină mult prea mari, astfel încât capacitatea noastră de adaptare să nu facă faţă. Atunci vom avea într-adevăr nevoie de înţelegerile globale. Până atunci însă, la nivel local, regional, dar şi la nivel