În anii ’60, americanul tipic avea 4,4 slujbe simultan. În România, lucrul pentru mai mulţi angajatori abia începe să se dezvolte. Sursa: SHUTTERSTOCK
Mai jos, o scurtă descriere a joburilor disponibile în regim part time şi câteva ponturi pentru care ar trebui să porniţi în căutarea colaborărilor, care vă pot aduce separat venituri simţitor mai mari decât un salariu fix.
Dacă în ultimii doi ani piaţa muncii a însemnat criza joburilor şi disperarea de a căuta luni bune o slujbă, adesea fără izbândă, 2011 este anul adaptării. Tot mai mulţi dintre noi au ales să-şi rotunjească veniturile luându-şi o a doua slujbă part time, iar alţii au renunţat definitiv, cu sau fără voia lor, la locul de muncă cu normă întreagă, ajungând să lucreze în paralel pentru mai multe proiecte. Schimbarea este vizibilă şi în oferta companiilor, tot mai mulţi angajatori marcând posturile vacante ca fiind part time.
Joburi de colaboratori existau şi înainte, dar majoritatea erau din categoria "trebuie să mă descurc cumva până voi găsi ceva mai bun": promovarea de produse din uşă-n uşă, menaj, efectuarea de sondaje sau, evident, video chat-uri.
Aşa cum se vede în tabelul alăturat, acestea sunt în continuare domeniile cu cea mai bogată ofertă, la care se adaugă unele dintre meseriile de dată relativ recentă pentru care se caută permanent ocupanţi: recuperatorii de creanţe şi traderii Forex.
Acestea sunt, însă, dublate şi de slujbe la care amatorii recurg nu din lipsă de altceva mai bun, ci pentru că se potriveşte specializării lor. Administrator IT, programator senior, desenator Autocad, designer de interior, translator, redactor sau copywriter sunt câteva dintre posturile care se găsesc cu zecile în regim de colaborare.
Libertate mai mare, birocraţie mai multă
Motivele pentru care ofertele de slujbele cu jumătate (sau sfert) de normă s