În zilele de 24 şi 25 aprilie 1967, la Tiraspol au loc ciocniri dure între tineretul din oraş şi studenţii de la Institutul Pedagogic. În urma dezordinilor, mai multe persoane au fost grav rănite.
Unii dintre cei mai activi instigatori sunt arestaţi şi condamnaţi la ani grei de puşcărie. Ce s-a întâmplat? A fost un conflict social sau etnic? Ce măsuri întreprinde Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei în intenţia de a aplana starea de conflict şi, totodată, de a preîntâmpina izbucnirea pe viitor a unor asemenea fenomene?
Pe 24 şi 25 aprilie 1967, în oraşul Tiraspol au loc ciocniri violente între două comunităţi: prima, cea orăşenească, constituită predominant din ruşi şi ucraineni, care reprezentau circa 2/3 din populaţia urbei, şi a doua, comunitatea studenţilor, alcătuită în mare parte din persoane venite de la sate şi care erau, de regulă, moldoveni de limbă şi cultură românească.
Se întâmplă în anul în care la nivelul întregii URSS asistăm la câteva proteste în masă, trei fiind înăbuşite prin folosirea trupelor speciale ale miliţiei şi ale KGB-ului. La Tiraspol însă nu e vorba de un protest faţă de autorităţi, ci de un conflict violent între muncitori şi studenţi. Fenomenul însă este şi un protest indirect împotriva puterii.
Mai mult de jumătate dintre studenţii înscrişi la zi - peste 2000 - nu aveau cămin şi trăiau la gazdă, de regulă, la marginea oraşului. Erau locuri slab iluminate şi unde transportul circula prost. Ajungând seara acasă, prin întuneric, erau adeseori atacaţi de tinerii din oraş, care îi tratau ca pe străini, pe motiv că nu ştiau limba rusă.
O altă sursă de conflict o constituia faptul că Institutul Pedagogic ducea lipsă şi de o casă de cultură proprie, de aceea, seara, studenţii plecau la cluburile din oraş, majoritatea aparţinând întreprinderilor industriale.
De obice