249 de şcoli şi grădiniţe din Alba sunt neautorizate sanitar , pentru că directorii au „uitat“ să ceară documentul. Situaţia s-ar mai putea schimba dacă directorii şcolilor vor catadicsi să ceară inspectorilor DSP reînnoirea autorizaţiei sanitare de funcţionare pe propria răspundere.
Potrivit situaţiei prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Alba la începerea anului şcolar, în aproape jumătate dintre şcolile şi grădiniţele din Alba reprezintă un real pericol pentru elevi, în sensul că aici s-ar putea îmbolnăvi sau accidenta în orice moment.
În cifre, din cele 606 de imobile în care învaţă aproximativ 48.000 de elevi din Alba, doar 292 au primit documentul care atestă că pot studia învăţa în condiţii civilizate. Dintre acestea 121 sunt situate în oraşe, iar restul de 171 sunt în zona rurală a judeţului Alba.
Din ciclul „Şi ce dacă"
O situaţie cel puţin ruşinoasă este a şcolilor, mai exact a directorilor care nici măcar nu au depus dosare prin care să ceară directorilor să verifice dacă îndeplinesc condiţiile minime pentru a-şi schimba statutul din neautorizate în autorizate.
„În această situaţie sunt 249 de unităţi şcolare din Alba. Niciuna dintre acestea nu au înaintat dosar pentru autorizare sanitară. Noi o să le verificăm pe toate şi după începerea anului şcolar, o să vedem care suntproblemele şi ce prob leme trebuie să remedieze, pentru ca să putem să le eliberăm autorizaţia sanitară de funcţionare“, a explicat Cristina Galoş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Alba DSP.
Spre exemplu, în comuna Albac din zona Munţuilor Apuseni, există şase unităţi şcolare, dintre care doar una cu personalitate juridică, Grupul Şcolar Agromontan „Ţara Moţilor“ . Patru dintre şcolile subordinate, cele din Costeşti,Dealul Nămăşoi, După Pleşe şi Sohodol nu îndeplinesc condiţiile minime. „Vorbim de şcoli în care învaţă câte 4-5 c