Unde se depozitează vinul? În frigidere special concepute pentru a servi acestui scop. Dar şi mai bine ar fi să vă construiţi o cramă, al cărei farmec este de neegalat!
Vinul nu este un produs inert. El se naşte, evoluează, atinge un maxim al calităţilor sale, apoi degenerează. După o anumită etapă mai valorează ceva doar fiindcă e vechi, nu fiindcă ar putea fi destupat şi băut. În mare, sunt vreo patru faze ale vinului, despre primele două, formarea şi maturizarea, nefiind cazul să vorbim aici. Cele care privesc tema noastră sunt învechirea, respectiv degradarea vinului.
Învechirea vinului este similară cu atingerea potenţialului maxim al acestuia. Aspectul, limpiditatea, culoarea, catifelarea şi fineţea vinului sunt la cote maxime. De asemenea, în această etapă este înfloritor buchetul vinului.
Degradarea vinului se înregistrează atunci când acesta începe să-şi piardă calităţile. Se reduce aciditatea, aroma se estompează, dispare buchetul, iar gustul este van.
În ce se păstrează vinul?
În perioada de început a vieţii sale, uneori şi după, vinul este ţinut în butoaie. Acestea trebuie să fie făcute din lemn de bună calitate şi, lucru esenţial, să nu lase aerul să pătrundă în interior (să fie bine cepuite). Odată ce butoiului i s-a dat cep, rămân două variante: fie vinul se bea rapid (lucru mai greu de realizat, dacă butoiul are 100 l), fie se mută vinul în sticle.
Cum trebuie să fie sticlele? Recomandabil este să folosiţi sticle din materiale închise la culoare, care rezistă mai bine la ultraviolete. Puteţi cumpăra chiar sticle speciale pentru păstrarea vinurilor. Acestea sunt făcute din materiale care blochează mare parte din ultraviolete. Puteţi păstra vinul şi în peturi, însă numai temporar, pentru durate scurte de timp. În niciun caz, nu este permisă folosirea peturilor mai mult de câteva săptămâni.
Condiţiile păstrării vi