Thomas Ledniczky, în vârstă de 36 de ani, e cameraman în Cluj-Napoca. În timpul liber zboară și face acrobații cu parapanta, iar de curând a reușit să facă o manevră periculoasă în premieră pentru un zburător român. Despre protagonistul acestei premiere, puteţi citi în rândurile de mai jos. Sursa: ARHIVĂ PERSONALĂSursa: ARHIVĂ PERSONALĂ
1 /.
“M-am apucat de zborul cu parapanta la insistenţele prietenului meu Kelemen Attila prin 2005, după ce vreme de doi ani s-a chinuit să mă convingă de frumusețea acestui sport. Licența de zbor am obținut-o un an mai tarziu.
Imediat ce am pus mâna pe acest minunat aparat de zbor, din prima zi m-am desprins de sol aproximativ un metru.
Acesta a fost momentul în care mintea mea a fost complet resetată iar priorităţile s-au schimbat în totalitate, am ştiut că aceasta va fi aventura vieţii mele. Îmi amintesc că arătam ca un miner zburător, căci pe cap purtam o cască de miner, dinaceea cu lampă.
În săptămânile următoare mi-am cumpărat prima parapantă, un ITV Merak DHV 2 (parapantă recomandată avansaților, având performanțe destul de bune).
Primul zbor termic l-am făcut la Rimetea din Munţii Apuseni iar teoria am aftat-o urcând spre locul de decolare, de la prietenul meu Török Zoltán.
În ziua aceea am urcat la 1700 metri altitudine, doar pe curenții de aer cald. În asta constă zborul termic. Nu îmi venea să cred ce se întâmplă. A fost totodată înspăimântător şi plăcut în acelaşi timp”, povestește Thomas.
Primul documentar despre zborul cu parapanta difuzat la TVR
Dragostea de zbor şi dorinţa de a populariza parapantismul l-au determinat, având și foarte mult timp liber, să ia legătura cu o firmă producătore de aparate de zbor, şi împreună cu doi din campionii de talie mondială în parapantismul acrobatic - Xandi Meschuh şi Bernd Hornböck, precum şi cu prietenul Török Zoltán, clujean