Agenţia de spionaj a Rusiei duce o campanie secretă de hărţuire a diplomaţilor britanici, americani şi nu numai, folosindu-se de tehnici de tortură psihologică dezvoltate de KGB, relevă o nouă carte publicată pe acest subiect, scrie guardian.co.uk.
Operaţiunile conduse de serviciile secrete ruseşti implică intrarea prin efracţie în casele diplomaţilor occidentali, o metodă pe care departamentul de stat american o denumeşte încălcare a proprietăţii private. Odată intraţi în case, agenţii mută obiectele de mobilier, lasă geamuri deschise şi pornesc alarmele în încercarea de a-şi demoraliza şi intimida ţintele.
Operaţiunile FSB-ului includ şi instalarea de microfoane în apartamente, înregistrarea convorbirilor telefonice private, filaj şi interceptarea e-mailurilor. Victimele acestei hărţuiri sunt ruşi care lucrează pentru ambasadele statelor vestice, activişti ai opoziţiei, jurnalişti şi persoane implicate în lupta pentru apărarea drepturilor omului.
Campania clandestină este dezvăluită pas cu pas în cartea "Mafia State", un volum scris de fostul corespondent The Guardian la Moscova, Luke Harding. Guvernul britanic şi cel american sunt conştiente de campania de intimidare a FSB, dar până acum nimeni nu a semnalat public aceste demonstraţii ale măsurilor serviciiilor de contra spionaj, din teama de a nu afecta raporturile deja tensionate cu regimul lui Vladimir Putin care a fost colonel al KGB-ului şi, ulterior, şef al FSB-ului.
Surse din Marea Britanie spun că au dosare groase de 10-12 centimentri despre "spargerile" date de FSB şi despre ale acţiuni de hărţuire conduse împotriva angajaţilor ambasadei Moscovei. "În mod normal nu prea facem gălăgie pe acest subiect," declară o sursă citată de The Guardian.
Campania FSB-ului pare să fie atât de puternică şi de extinsă încât guvernului Marii Britanii îi este imposibil să ocupe toate posturile