V-ar plăcea să fiţi angajat la stat, să vi se ofere posibilitatea să fiţi disponibilizat şi să primiţi 18.000 euro drept plăţi compensatorii, ca apoi să vă reîntoarceţi la serviciu în aceeaşi instituţie?
La început de 2010, Guvernul Boc cocea, în tăcere, tăierea salariilor angajaţilor de stat în încercarea de a reduce cheltuielile bugetare. Tot ca o măsură de austeritate cerută de către organismele financiare internaţionale, Executivul a demarat procesul de diminuare a aparatului bugetar. Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a fost afectată la rându-i de această ultimă măsură, disponibilizând 60 de angajaţi (o şesime din personal). Economia făcută la bugetul de stat prin valul de concedieri s-a dovedit a fi, de fapt, opusul, deoarece conducerea instituţiei a avut grijă să le ofere disponi-bilizaţilor aproximativ 18.000 euro de căciulă drept plăţi compensatorii, suma totală ajungând la 1.0778.000. La scurt timp, o par-te din disponibilizaţi s-au reîntors senini la lucru, fie tot în cadrul ADS, fie pe posturi similare în cadrul Ministerului Agriculturii.
Rude de mahări din ministere
Nicu Gheorghe, şeful Corpului de Control al ADS, s-a disponibilizat în februarie 2010, primind 18.000 euro (78.148 lei) drept plăţi compensatorii. La câteva luni distanţă, a fost reangajat director tot al unei instituţii din cadrul ADS, Institutul de Sericicultură Sericarom, pe un salariu de 3.000 lei. Angajaţi ai institutului susţin că Nicu Gheorghe „în primele şase luni a venit la lucru cam o zi pe săptămână, iar de vreo două luni încoace dă pe aici cam de trei ori săptămânal". Mai mult, Nicu Gheorghe a fost ales şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), instituţie aflată tot în subordinea ADS.
Un alt angajat disponibilizat de ADS şi care ulterior a fost reangajat în cadrul ADS este Daniela Heraru, expert