Zeci de bucureşteni îngrijesc adevărate culturi de viţă de vie în propriile curţi. Produc puţin, 100-200 de litri de vin anual, dar sunt mulţumiţi deoarece este sută la sută natural.
Culesul viilor a început nu doar pe podgoriile cu tradiţie din ţară, dar şi în centrul Bucureştiului. Zeci de locuitori ai Capitalei adună, în această perioadă, recolta culturilor de viţă de vie amenajate în curţile sau pe terasele caselor, nu departe de mall-uri, cluburile de fiţe şi zgârie - norii ce găzduiesc birourile multinaţionalelor.
Click pe poze pentru a vedea cum se face vinul în varianta "home made"
Dacă mulţi dintre viticultorii amatori sunt mulţumiţi că pot servi la masă ciorchinii de struguri pe care i-au îngrijit peste vară, alţii nu se opresc aici şi îşi prepară singuri vin pentru consumul propriu.
Strungul înlocuit de zdrobitor
Este şi cazul lui Mugurel Trosca, ce locuieşte pe strada Mârşa din Sectorul 1 al Capitalei. Profesor de muzică, el îngrijeşte în timpul liber bolta cu viţă de vie, iar acum a început culesul.
„Am aici mai multe soiuri de struguri. Am coarnă, ceasla ... Scot anual cam 200 de litri de vin, dar e pentru familia mea, pentru consum. Cel din comerţ de multe ori nu e vin natural. Eu cel puţin ştiu că nu pun în el nimic chimic şi este vin pur. Este foarte bun", ne-a spus, mândru, profesorul.
Mugurel Trosca prepară vinul singur. „Eu singur dau strugurii la zdrobitor, după care las vinul să se facă. Şi mustul este foarte bun. Dar pentru asta este nevoie de tratamente. Eu tai via, eu o stropesc primăvara, dar am satisfacţia că ştiu ce beau", a mai spus acesta.
Via suspendată pe terasă
Şi Alexandrina Niţă deţine o cultură de viţă de vie impresionantă, în Sectorul 3, chiar lângă unul dintre cele mai modern sedii de birouri din Bucureşti. A pornit de l