Conform directorului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, doctorul Valentin Boldea, o fetiţă în vârstă de nouă ani din Galaţi a fost infectată cu toxina botulimică, după ce ar fi consumat un pate de ficat.
„S-a constatat o posibilă infectare cu toxina botulimică la Galaţi. În urma anchetei epidemiologice s-a descoperit că infecţia provine de la un pateu de ficat. Acest caz a fost semnalat încă din data de 22 septembrie, însă în urmă cu puţin timp, copilul infectat a fost transportat la spitalul Matei Balş din Bucureşti" , a declarat acesta.
Potrivit aceleiaşi surse, ultimul caz de acest fel a fost semnalat la Galaţi în anul 2008. Botulismul este o afecțiune cauzată de ingestia unei toxine produsă de Clostridium botulinum, care poate bloca transmiterea impulsului nervos la fibrele musculare. Toxina este ingerată odată cu consumarea unui aliment contaminat. De asemenea, toxina poate contamina, în cazuri mai rare, plăgile deschise.
„Botuliosmul este o afecţiune foarte gravă şi, în cazuri rare poate apărea şi din cauza conservelor industriale. Produsele cu probleme pot fi depistate foarte rapid. Sunt acele conserve c are au capacul bombat", a mai declarat Valentin Boldea.
Deşi primele rezultate confirmă infectarea, mai este nevoie de o analiză efectuată de Institutul Cantacuzino.
Botulismul duce la paralizie a nervilor periferici, mai ales a nervilor oculari şi auditivi.
Firma care produce pateul incriminat susţine că este improbabil ca această toxină să fi rezistat procesului de fabricaţie, din cauza temperaturilor foarte mari la care se face procesarea. Pe de altă parte, reprezentanţii acesteia nu exclud ca infectarea să fi apărut în urma manipulării necorespunzătoare a distribuitorilor.
„Din momentul în care iese de pe poarta fabricii noi nu ştim cum sunt manipulate produsele", susţin reprezentanţii fir