Acesta a vizitat câteva şcoli din judeţ şi din Republica Moldova pentru a vedea cum lucrează profesorii şi specialiştii cu copiii cu nevoi speciale
Venit pentru prima dată în România, specialistul olandez Hans Piederiet spune că este surprins de gradul de profesionalism cu care lucrează cei care se ocupă de copiii care suferă de tulburări din spectrul autist. Centrul de Reabilitare „Ancora" este primul pe care acesta l-a vizitat.
„Este uimitor cum într-un spaţiu atât de mic se obţin rezultate atât de mari. Este un miracol. Am văzut copiii, mari şi mici care sunt îngrijiţi aici, văd lucruri care mă bucură. Răbdare şi perseverenţă de la profesori. Am un respect foarte mare pentru profesorii ieşeni, deoarece toţi copiii au nevoie de atenţie", spune Hans Piederiet. Acesta lucrează la o organizaţie olandeză, CED Group care susţine dezvoltarea de proiecte educaţionale atât în şcolile normale, din învăţământul de masă, cât şi în cele speciale.
Iaşi: Înving autismul în sala de clasă
În cadrul organizaţiei, specialistul a creat propriile liniii de dezvoltare pentru copiii cu deficienţe. Inge Smelik, fondatoarea fundaţiei Ancora Salvării, le-a tradus în limba română pentru ca specialiştii din cadrul organizaţiei în care lucrează să le poată utiliza în activitatea cu copiii. „Acestea sunt nişte linii de lucru pe care profesorii trebuie să le urmeze în colaborare cu părinţii. Este vorba despre modalităţi în care copilul îşi poate dezvolta cititul, vorbirea, abilităţile de calcul, dar şi aspecte sociale, precum munca, autocunoaşterea sau educaţia fizică", susţine Hans Piederiet.
Îngerul olandez al copiilor cu autism
În prezent, ghidul realizat de olandez este utilizat doar în cadrul fundaţiei Ancora Salvării. Cu toate acestea, specialistul are în plan accesarea de fonduri europene. „Încercăm să facem un proiect european, dar avem nevoie de sprij