Potrivit noului Cod Civil, persoana care doar încearcă să-şi ucidă neamurile înstărite, pentru a intra mai repede în posesia averilor acestora, nu mai primeşte nimic.
Ai încercat să-ţi omori mătuşa bogată, pentru a intra mai repede în posesia averii? Potrivit noului Cod Civil vei fi considerat "nedemn" pentru a o moşteni şi nu vei mai primi nimic.
"Nedemnitatea succesorală" se aplică şi în cazul în care ai încercat să omori şi orice altă persoană care are, ca şi tine, calitatea de moşteniror. "Înlăturarea nedemnului atât de la moştenirea legală cât şi de la cea testamentară" era menţionată şi în vechiul Cod Civil, dar nu sub această formă.
De drept
Totuşi, pentru a se aplica "nedemnitatea de drept", trebuie să fii condamnat penal pentru faptă, nefiind suficiente susţineri ale altor persoane.
"Nedemnitatea de drept poate fi constatată oricând, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, de către instanţa de judecată ori de către notarul public, pe baza hotărârii judecătoreşti din care rezultă nedemnitatea", precizează judecătorul Cristi Danileţ, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), coordonator al lucrării "Noul Cod Civil pe înţelesul tuturor".
Judiciară
"Nedemnitatea judiciară", care poate fi invocată, în instanţă, în termen de un an de la deschiderea moştenirii, nu presupune să fii deja condamnat penal şi se aplică şi în cazurile în care ai ascuns, alterat, distrus sau falsificat testamentul defunctului, ori l-ai împiedicat să-l întocmească, modifice sau revoce.
Defunctul te poate ierta anticipat
"Efectele nedemnităţii de drept sau judiciare pot fi înlăturate expres prin testament sau printr-un act autentic notarial de către cel care lasă moştenirea", se precizează în lucrarea judecătorului Danileţ.
Adică persoana care lasă moştenirea poate opta, dacă doreşte, ca tu să primeşti în conti