“Există suficientă presiune pe preţ” din partea importurilor, aşa că nu este un moment bun pentru ca Petrom să crească preţul gazelor naturale de producţie internă, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.
“Nu este un moment bun pentru creşterea de către OMV Petrom cu 6% a preţului gazelor naturale. OMV Petrom încă nu a luat decizia finală în această privinţă, iar discuţiile cu compania şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei continuă”, a afirmat Hajdinjak, după o întrevedre la sediul ANRE cu reprezentanţii OMV.
Jurnalul Naţional a scris vineri că Petrom şi-a notificat clienţii că va majora preţul gazelor de producţie proprie cu 8% începând cu 1 octombrie, ceea ce va duce la majorarea preţurilor pentru clienţii casnici cu 3% atunci când furnizorii vor cere Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) recuperarea noilor costuri. Ulterior, Petrom a anunţat că vrea să majoreze preţul cu 6%, de la 495 lei la 525 lei pe 1.000 metri cubi, ceea ce ar avea un impact de sub 1% în tarifele plătite de consumatorii industriali şi nu va afecta populaţia.
Totodată, OMV Petrom a arătat că preţul gazelor din producţia internă nu a mai fost modificat din luna februarie 2008, "nici măcar pentru a compensa inflaţia cumulată".
Industria a suportat deja în acest an două majorări, de 10% şi 8%
Pe de altă parte, consumatorii industriali de gaze s-au confruntat în acest an cu două majorări ale preţului gazelor, cu aproape 10% în luna iulie şi cu 8% la 1 octombrie. Preţul gazelor plătit de populaţie şi de producătorii de energie termică a rămas însă constant şi va fi menţinut până la 31 martie 2012, conform unei decizii a ANRE.
OMV Petrom benficiază, într-o măsură redusă, de creşterile preţurilor din iulie şi octombrie, având în vedere că distribuie gaze prin intermediul subsidiarei Pet