ANALIZĂ. EVZ încearcă să explice interesul uriaş pentru poveştile neştiute ale cuplului dictatorial. Noua generaţie de regizori a cucerit Europa cu filme inspirate din comunism. Cărţile despre viaţa cuplului Ceauşescu nu se prăfuiesc pe rafurile librăriilor, iar emisiunile şi articolele de presă au audienţe fabuloase. Sursa: Fototeca IICCR
Poveştile amoroase care o aveau în prim-plan pe Elena Ceauşescu, depănate în premieră pentru "Evenimentul zilei" de generalul Nicolae Stan, au stârnit un interes enorm.
EVZ încearcă să explice curiozitatea românilor pentru un episod istoric încheiat totuşi de ani buni, într-o zi de decembrie de acum 22 de ani. Pentru a înţelege exact interesul actual al românilor pentru familia Ceauşescu e nevoie de o întoarcere în decembrie 1989, cred istoricii.
Victimele prezintă interes. Ceauşescu e victimă
"Ceauşescu a rămas în imaginarul colectiv ca victimă, deşi vina lui e incontestabilă. Exact ca şi în cazul lui Antonescu. Din cauza modului în care a murit, prin asasinat politic. Să nu uităm că toate punctele din rechizitoriul de la Târgovişte, mai puţin unul (cel cu subminarea puterii şi a economiei de stat), au fost falsuri", spune istoricul Alex Mihai Stoenescu.
El dezvăluie un alt amănunt interesant. Fenomenul real al interesului pentru Ceauşescu, spune acesta, nu a dispărut niciodată din decembrie 1989 şi până astăzi. Mai mult, subiectul a avut formidabila capacitate de a declanşa dezbateri "în diferite medii, de la cel intelectual, la cel ţărănesc".
Subiectul personajelor-victimă este de când lumea temă de discuţie între oameni. Numai că, în cazul Ceauşescu, a mai fost ceva. Alex Mihai Stoenescu crede că principalul motiv al interesului manifestat de români pentru acest subiect este Revoluţia în sine şi trucarea acestui moment.
Întrebări fără răspuns despre Revoluţie
"În decembrie 1989, deşi popu