În Bucureşti sunt 370 de clădiri încadrate în clasa intâi de risc seismic, iar 112 dintre acestea sunt considerate un pericol public pentru că au la parter spaţii comerciale.
Cutremurul cu magnitudinea cu 4,8 pe scara Richter, care a avut loc ieri-dimineaţă, a readus în discuţie fragilitatea Bucureştiului la capitolul clădiri şi siguranţă. În ultimii patru ani, doar cinci clădiri cu bulină roşie au fost consolidate în Capitală. Astfel s-a ajuns la un total de 25 de imobile refăcute în mai bine de 20 de ani de la lansarea programului „Bulina Roşie".
15 dintre acestea au fost reparate pe banii Primăriei, iar restul - din sursele proprii ale proprietarilor. Anul acesta, spun reprezentanţii Prefecturii, Primăria Capitalei a primit de la Ministerul Dezvoltării 5 milioane de lei pentru consolidare, dar nu a cheltuit decât 27% din sumă.
Consolidarea, între 270 şi 470 euro metrul pătrat
Cheltuielile privind execuţia lucrărilor de consolidare variază, potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei, variază în funcţie de construcţia şi de soluţia de consolidare stabilită pentru fiecare în parte. În medie, costurile se încadrează între 270 şi 470 de euro metrul pătrat de construcţie desfăşurată.
Află toate detaliile despre situaţia din Bucureşti, mâine în Adevărul!