Autoturismele inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta sau resedinta normala in Romania, vor putea circula in Romania pentru o perioada de maximum 90 de zile de la data dobandirii titlului si nu mai mult de 90 de zile intr-un an calendaristic, potrivit unor modificari la Codul Rutier pe care le propune Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
MAI a publicat, in dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea si completarea OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Proiectului MAI stabileste ca persoanele cu domiciliul, resedinta sau, dupa caz, rezidenta normala in Romania, care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat in alt stat, vor avea obligatia de a prezenta, la cererea politistului un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul, insotit de traducerea in limba romana, in original, efectuata de catre un traducator autorizat a carui semnatura a fost legalizata.
Asadar, aceste acte trebuie prezentate pe langa cele solicitate pana acum, si anume: documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus.
De asemenea, proiectul prevede ca autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta ori rezidenta normala in Romania, sa poata circula pe drumurile publice doar pentru o perioada de maximum 90 de zile de la data dobandirii titlului si nu mai mult de 90 de zile intr-un an calendaristic.
Potrivit MAI, aceste reguli au fost necesare in conditiile in care, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, numarul autovehiculelor inmatriculate in alte state care circula pe teritori