Un an cu rod mult, sănătos şi duce. Ne dau vestea viticultorii care se apropie cu culesul viilor de final. Un aliat al ciorhinilor mulţi şi dulci a fost şi seceta prelungită din perioadele de coacere şi maturitate.
Seceta care a pus stăpânire pe judeţul Alba în august şi septembrie şi îşi face simţită prezenţa în continuare, a fost un aliat al producătorilor de struguri.
Viticultorii spun că dacă ar fi ploat după 15 august, cel mult ar fi crescut boabele în greutate, dar nu ar fi influienţat calitatea.
„Producţia de struguri din acest an, se remarcă printr-un grad de sănătate şi de maturitate foarte bune. În ciuda secetei prelungite evoluţia a fost foarte bună. Întrucât viile au fost scăldate din plin de soare, gradul de acumulare a zahărului a fost peste 200 de grame/kilogram. Producţia medie pe hectar a fost de 8 tone“, a precizat Ioan Buia, oenolog la compania Jidvei, care deţine o suprafaţă viticolă de 2.000 de hectare.
Coacerea strugurilor, mai devreme cu 3 săptămâni
Şi pe domeniile Boieru de la Ciumbrud, viticultorii se pregătesc de sărbătoare. Producţia pe hectar a sărit de 9 tone. „Pot să vă spun că seceta prelungită a fost un aliat al strugurilor, dacă mă refer la gradul de sănătate şi maturitate“, susţine Bogdan Moga, manager vânzări Domeniile Boieru, care a avut în acest an o suprafaţă viticolă de 110 hectare.
Temperaturile ridicate au avansat coacerea cu 2-3 săptămâni în podgoriile din Alba, aşa că viticultorii au ajuns cu culesul la final. În unele zone ale judeţului se înregistrează şi fenomenul de stafidire a strugurilor,.
„Deocamdată, nu pot să mă pronunţ dacă stafidirea are legătură numai cu seceta prelungită sau şi cu perioada calendaristică în care ne aflăm. Strugurii sunt acum în perioada de supramaturare, când boabele nu mai cresc, ci scad“, a mai punctat Ioan Buia, oenolog la compania Jidvei. @N_