Dacă nu este depistată şi tratată la timp, bacteria Helicobacter pylori poate da ulcer gastric şi duodenal sau, mai grav, poate favoriza cancerul de stomac. Iată cum se transmite şi prin ce metode se depistează.
Spre deosebire de celelalte bacterii care lezează tractul gastro-intestinal, Helicobacter pylori se adaptează perfect mediului acid de la acest nivel, localizându-se în spaţiul dintre celulele gastrice şi mucoasa stomacului. Bacteria are capacitatea de a rezista în mediul puternic acid din stomac datorită ureazei, o enzimă pe care o secretă şi care transformă urea în amoniac. Inevitabil, amoniacul neutralizează aciditatea din jurul bacteriei şi-i creează condiţii prielnice de trai.
În cele mai multe cazuri, nu dă simptome
Datele statistice arată că în peste 85% din cazuri, infecţia cu Helicobacter pylori nu produce modificări. Din păcate, în acest interval, ea produce o inflamaţie la nivelul mucoasei stomacale, care se cronicizează şi determină apariţia gastritei cronice. În timp, în lipsa unui tratament corespunzător, se creează condiţii pentru apariţia ulcerului duodenal (în 90% din totalul infectărilor) şi a celui gastric (în 30-40% din infectări).
Mai grav însă este faptul că există situaţii când gastritele cronice evoluează direct spre cancerul de stomac. Datele statistice arată că 10% din cazurile de cancer de stomac sunt cauzate de această bacterie. Din acest motiv, oficialii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au etichetat Helicobacter pylori carcinogen de categoria I.
Se transmite prin salivă şi prin alimentele contaminate
Deoarece Helicobacter pylori este una dintre cele mai molipsitoare bacterii, acest gen de infecţie este extrem de răspândită. Una dintre principalele căi care îi facilitează intrarea în organism este igiena deficitară. De aceea, spălatul pe mâni de fiecare dată când mâncăm trebuie