Câte locuri mai sunt în Europa pe care turismul de masă să nu le fi transformat (încă) în maşină de tocat turişti? Astăzi, când globalizarea ne face să găsim aceeaşi sticlă de răcoritoare în orice supermarket al lumii, ce şanse mai avem să dăm de ceva autentic, care să miroasă a pasiune, trudă şi voinţă?
Vreau să povestesc despre trei insule de pe coasta occidentală a Siciliei, în municipiul Trapani. O Sicilie pe care ne încăpăţânăm să o gândim ca pe o coajă de pământ arsă de Soare şi bântuită de mafioţi şi care, de fapt, oferă un pământ, o cultură, o tradiţie, o gastronomie şi o ospitalitate care, pe căi tainice, intră şi rămân în inima vizitatorului.
Pantelleria, penultima treaptă italiană, mai aproape de Africa decât de Sicilia, s-a născut din capriciul unui vulcan: 83 de kilometri pătraţi de coline şi vârfuri negre de obsidian aruncate într-o mare albastră de lapislazuli şi acoperită de verdele smarald al vegetaţiei mediteraneene, scundă şi întortocheată. În ciuda naturii care, la prima vedere, nu oferă multe şanse insulei, surprizele nu lipsesc. La Pantelleria se pierde uşor orice pariu: nu există nici o sursă de apă şi totuşi insula e acoperită de verdeaţă, de viţă-de-vie, măslini, capere şi oregano: vântul şi curenţii fac să nu se piardă „transpiraţia” insulei pârjolită de un Soare african: condensul reprezintă o rouă constantă care udă tot ce încolţeşte.
Pantelleria se mai numeşte şi „insula tuturor vânturilor”. Acestea sunt atât de puternice încât plantele au priceput că doar rămânând lipite de pământ pot să supravieţuiască. Nimic nu creşte în înălţime, ci doar pe orizontală. Verdeaţa se întinde ca o pânză de păianjen pe sol, îi face umbră, reducând evaporarea apei. La rândul său, pământul fereacă rădăcinile în inima sa de lavă racită încât nici măcar un fir de iarbă nu se lasă smuls cu uşurinţă: vâ