Covoarele cu motive tradiţionale româneşti, marca „Duţă”, au mare căutare printre politicienii români şi au făcut furori în Cehia, atunci când Praga a fost capitala culturală a Europei. Maria Duţă s-a apucat de confecţionat covoare pe vremea lui Ceuşescu.
„A fost o conjunctură. Pe timpul lui Ceauşescu nu puteai să lucrezi într-un singur domeniu. Când s-a pus problema de reduceri de personal ne-am retras la casa noastră şi am moştenit ocupaţia pe care o practica soacra mea: confecţionatul şi comercializatul covoarelor naţionale. Este o afacere de familie şi noi confecţionăm numai covoare naţionale lucrate la războaie”, ne spune meştera populară.
Steagul României s-a vândut la Praga
„Eu am reprezentat România la Praga, atunci când Praga a fost capitala europeană a culturii, dar şi la Sibiu. La Praga am vândut foarte bine covoare cu steagul României, am avut expoziţie naţională. Practic covoarele mele au ajuns în toată Europa dar şi în America. Avem clienţi care ne caută la un an, doi şi ne cer câteva covoare. Sunt mulţumiţi de ce lucrăm noi”, ne spune ea.
Printre clienţii săi se numără oameni de prim rang din administraţia naţională. „De o bucată de timp, mai mult oamenii simpli apelează la noi, oamenii care îşi fac o căsuţă simplă, mai rustică şi vor să o aranjeze în stilul naţional românesc. Covoarele noastre se potrivesc perfect. Cu toate acestea, printre clienţii mei se numără Elena Udrea, Emil Boc şi chiar şi domnul Băsescu. Preşedintele a cumpărat de la noi când a venit la târgul de la Fieni, dar m-am întâlnit cu dumnealui şi la Romexpo şi la Sala Palatului”, ne mai spune dâmboviţeanca.
Covoarele sunt lucrate la război iar materia primă este lâna. Fiecare covoraş poartă cu sine dragostea şi culorile frumos îmbinate de Maria şi Paul Duţă. De aceea, lucrările lor se potrivesc perfect pe podea, atârnate de pereţi sau aşternute pe f