Calităţile speciale ale vinurilor obţinute din struguri pot fi potenţate prin adăugarea de plante medicinale şi de fructe. Mai exact, se pot prepara vinuri medicinale care se folosesc ţintit pentru tratarea unor afecţiuni.
Acestea se prepară prin macerarea în vin roşu sau în vin alb a unor plante cu calităţi vindecătoare. Ele se administrează în doze mici, de aproximativ 25 ml, de câte trei ori pe zi, înainte de fiecare masă.
Citeşte şi:
Care sunt cele mai bune vinuri pentru sănătate şi ce afecţiuni tratează
Cele din fructe tratează anemia
O imunitate mai bună şi un organism revitalizat se pot obţine cu ajutorul vinului din fructe. Se prepară din 800 g de mere, 200 g de prune uscate, 50 g de stafide, un litru de vin alb, o linguriţă de vanilie, 10 cuişoare şi 120 de g de zahăr. Fructele curăţate de coajă, împreună cu celelalte ingrediente, se lasă la macerat într-un borcan. După 21 de zile se filtrează vinul obţinut şi se depozitează la rece. Se beau câte 50 de ml, de câtre 3 ori pe zi, timp de trei săptămâni.
Fructele de pădure precum coacăzele, afinele şi murele se pot transforma în vinuri care au proprietăţi medicinale specifice, dar care, toate, revitalizează organismul şi combat astenia, oboseala şi anemia datorită bogăţiei de substanţe antioxidate pe care le conţin.
Vinul de coacăze se prepară din 1,5 kg de coacăze, un litru de vin roşu şi 450 g de zahăr. Ingredientele se lasă la macerat 24 de ore. Apoi se presează şi se filtrează cu ajutorul unei pânze. Sucul obţinut se amestecă împreună cu zahărul, se fierbe 5 minute şi se răceşte. Apoi se păstrează în sticle de culoare închisă, îmbuteliate şi ţinute la loc răcoros şi întunecos. Se consumă de câte trei ori pe zi, în cantităţi de câte 50 ml, înaintea meselor şi, pe lângă faptul că este un tonic general, are efecte benefice în hipertensiune şi arterite.
Vinul