Foto: Christian Silva / INTACT IMAGES Furnizorii de energie electrică şI gaze naturale vor fi obligaţi să facă publice contractele şi tranzacţiile către Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), potrivit unui regulament adoptat luni de UE şi care va intra în vigoare la sfârşitul anului.
Potrivit unui comunicat al UE, preţurile electricităţii pot fi influenţate “cu uşurinţă” prin crearea unei false impresii în legătură cu disponibilitatea capacităţilor de producţie şi transport sau prin reducerea producţiei. “Deoarece până acum autorităţile de reglementare din statele membre nu au avut acces la toate datele privind tranzacţiile transfrontaliere, a fost greu să înţeleagă ceea ce se întâmpla pe aceste pieţe şi să descopere efectiv abuzurile”, potrivit UE.
“Noile norme privind tranzacţionarea vor contribui la preţuri echitabile ale energiei. Mai mult, prin îmbunătăţirea transparenţei şi a integrităţii pieţei, întărim şi încrederea pe care o au toţi participanţii la piaţă în buna funcţionare a pieţei interne", a declarat, într-un comunicat, comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger.
Comercianţii de energie vor putea raporta la ACER, fie direct, fie prin intermediul unei terţe părţi (de exemplu, un broker sau un sistem de raportare a tranzacţiilor) date privind preţul, volumele, data şi momentul efectuării tranzacţiei, numele vânzătorului, al cumpărătorului şi al beneficiarului. Pentru aceasta va fi elaborat un regulament de punere în aplicare.
Zilnic au loc în UE în domeniile energiei electrice şI gazleor peste 10.000 de tranzacţii şI sunt implicate câteva sute de companii.
Principalul obiectiv al regulamentului este împiedicarea utilizării informaţiilor privilegiate şi a altor forme de abuz de piaţă, care denaturează preţurile de tranzacţionare angro a energiei.
Regulamentul