Delicatesele cu multe calorii, realizate după reţete tradiţionale, ca la bunica acasă, îi aşteaptă pe ieşeni până pe 16 octombrie, în parcarea din faţa mănăstirii ctitorită de Vasile Lupu
Festivalul Dulceţii din Iaşi a reunit gospodine din toată ţara cu reţete care de care mai interesante. Nimic nu se compară la desert sau atunci când îţi întâmpini oaspeţii, spune Ana Neculai, din judeţul Neamţ, cu şerbetul servit după protocolul de odinioară, într-un pahar cu apă rece. De zmeură, fragi, trandafiri sau lămâie, şerbetul Anei Neculai i-a făcut pe ieşeni să saliveze la prima ediţie a Festivalului Dulceţii.
„Fructele se pun la macerat, apoi se strecoară şi se pun la fiert cu zahăr până întreaga compoziţie se face ca o bomboană. Apoi, se lasă la răcit şi se învârte într-un singur sens până se îngroaşă“, dezvăluie femeia. Ea vinde borcanul de 314 grame cu 10 lei.
Dulce din sare de mare
Una dintre atracţiile festivalului, deschis zilnic între 11.00 şi 17.00, o reprezintă dulceaţa de lapte, realizată după o reţetă franţuzească, cu arome de migdale, vanilie şi sare de mare. „Doamna care a realizat aceste dulceţuri este din judeţul Mureş, dar nu a putut veni la festival. Din acest motiv, noi, cei de la Asociaţia Centrul de Promovare Turistică, ne-am gândit să achiziţionăm o cantitate limitată din această dulceaţă mai deosebită. Cea cu aromă de sare de mare am epuizat-o deja. Cred că e interesant pentru ieşeni ca până pe 16 octombrie să treacă pe la Sărbătoarea Dulceţii din faţa Mănăstirii Golia“, a precizat Carmen Chiorcea, directorul Asociaţiei Centrului de Promovare Turistică Iaşi.
Vezi aici imagini inedite de la „Festivalul Dulceţii“ organizat în faţa Mănăstirii Golia
Una dintre cele mai „piperate“ dulceţuri de la festival pare să fie cea de afine care, din cauza producţiei slabe de fructe de anul acesta, se vinde la un preţ c