Cutremurul de marţi seara din zona Mării Negre face parte din activitatea seismică normală din jurul ţării noastre şi nu anunţă nimic special, care să ne alarmeze, potrivit directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Mircea Radulian. Sursa: FERI PREDESCU
Potrivit INFP, un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs marţi seara la ora 22.49 în zona Mării Negre şi a fost simţit în sudul Dobrogei. Seismul s-a produs la o adâncime de 18 kilometri şi a avut o intensitate în zona epicentrală de IV grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost simţit în Dobrogea de Sud cu o intensitate de II - III grade pe scara Mercalli în localităţile Mangalia, Eforie, Negru Vodă.
”Cutremurul din zona Mării Negre, care avut loc marţi seara la ora 22.49, în partea de nord-vest a Bulgariei, în apropierea de litoralul cu România face parte din activitatea obişnuită din jurul ţării noastre şi dintr-o activitate normală, dar nu anunţă nimic special, nimic care să ne alarmeze. Aici este o zonă seismică cunoscută cu o activitate seismică continuă, în sensul că apar cutremure cu o anumită frecvenţă, dar nu foarte dese, şi relativ mici. Cutremurul de ieri a fost de magnitudine moderată chiar dacă a fost simţit totuşi şi în România. Practic, cu cât este mai aproape de suprafaţă cu atât se simte mai bine în zona epicentrală”, a precizat Mircea Radulian, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că din toate datele pe care le deţine INFP, în acestă zonă a Mării Negre se produc şi cutremure mai mari, chiar de peste 7 grade pe scara Richter, dar la intervale mari de timp, de sute de ani.
”Avem în cursul istoriei în zona Mării Negre cutremure mai mari de peste 7 grade, dar la intervale mari de timp, de ordinul sutelor de ani. Ultimul cutremur mare a fost în anul 1901, un cutremur de magnitudine 7,2 grade pe scara Richter. A fost simţit