Povestea este fabuloasă.
Un angajat al Ambasadei României din Abuja (Nigeria) a împrumutat, în septembrie 2009, un milion de naire nigeriene (aproximativ 4.550 de euro) de la un cămătar nigerian, semnând un contract în care scrie, negru pe alb, că, în cazul nereturnării împrumutului la termen, creditorul poate lua toate măsurile ”legale sau ilegale”, pentru a-şi recupera banii. Drept gaj la contractarea împrumutului, angajatul ambasadei - intendentul şofer Eduard Mavrodin din Olteniţa - şi-a lăsat paşaportul.
După doar 4 zile de la contractarea împrumutului, pe 20 septembrie 1999, Mavrodin solicită „eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în România, motivul invocat fiind pierderea paşaportul de serviciu în împrejurări necunoscute”. În aceeaşi zi, omul primeşte titlul de călătorie.
Suma împrumutată trebuia achitată, în tranşe lunare egale, până la data de 16 decembrie 2009, plus o dobândă lunară de 150.000 de naire (681 de euro).
Cum, la data scadentă, cămătarul nu primise niciun ban, s-a adresat cu o plângere scrisă Ambasadei României. Cum nu a primit niciun răspuns, şi-a angajat un avocat. La notificarea avocatului, Marian Pârjol, ambasadorul de la acea dată (actualmente, consul general al României la New York) a recuperat paşaportul lui Mavrodin, sub pretextul că documentul este necesar demersurilor pentru returnarea împrumutului. Cel puţin, aşa a declarat cămătarul publicaţiei nigeriene Daily Sun. După recuperarea paşaportului, Ambasada României nu a mai dat vreun semn de viaţă la întâmpinările cămătarului şi ale avocatului acestuia.
Aşa a ajuns cămătarul să se adreseze mass-mediei, precizând că, dacă nici aşa nu va sensibiliza autorităţile române, va picheta Ambasada României la Abuja împreună cu toate rudele şi prietenii săi.
Până una-alta, suma de returnat a crescut de peste 7 ori, ajungând la 7,6 milioane d