Rectorul Universităţii de Medicină din Iaşi este acuzat că ar fi participat la aranjarea unor licitaţii publice cu bani europeni. „Toate licitaţiile au fost la vedere", se apără Vasile Astărăstoae.
Doi directori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi împreună cu rectorul Vasile Astărăstoae sunt acuzaţi că ar fi măsluit licitaţii pentru proiecte europene. Unul dintre acestea se referă la crearea unei platforme informatice pentru universitate.
În cazul directorului de comunicaţii din Universitate, Adrian Ciureanu, anchetatorii susţin că s-ar afla chiar într-un conflict de interese, fiind totodată şi acţionar în SC ECongres SRL, firmă cu care instituţia de învăţământ a încheiat mai multe contracte. Anchetatorii au mai descoperit că unul dintre angajaţii acesti companii a fost chiar fiica rectorului UMF Iaşi, Daniela Astărăstoae. Vasile Astărăstoae (care este şi preşedintele Colegiului Medicilor) spune că fiica sa aplecat de mai mult timp din această firmă: „Este o măgărie faptul că numele ei a fost legat de acest dosar".
Potrivit anchetatorilor, ECongres SRl a primit în repetate rânduri contracte cu UMF Iaşi, începând cu anul 2003. „Sunt o firmă care organizează evenimente ştiinţifice, dar nu am lucrat numai cu ei. Unele evenimente le-am organizat cu ei, altele cu diferite firme", a spus Astărăstoae. În privinţa faptului că subordonatul său, Adrian Ciureanu, este acţionar în firma ECongres, rectorul UMF este evaziv. „Ştiu că a fost acţionar, dar nu ştiu dacă mai este, pentru că nu stă în atribuţiile mele să verific la Registrul Comerţului", a spus el.
Din anul 2009, firma şi-a schimbat numele în E-Congres Medical Events, iar ca persoană de contact apare medicul Sorin Mărgineanu.
Potrivit „Ziarului de Iaşi", Ciu-reanu nu mai apare oficial în acţionariat, însă a rămas în spatele firmei. Surse judiciare spun că afacerile oneroase de