Poţi evita suprasolicitarea aparatului digestiv prin combinarea corectă a alimentelor şi prin introducerea fibrelor vegetale în dieta zilnică.
Balonarea, constipaţia, durerile abdominale şi refluxul gastro-esofagian apărute la scurt timp după masă sunt semne specifice unei digestii dificile. Deşi cele mai multe persoane se confruntă frecvent cu astfel de simptome, prea puţine iau măsuri în acest sens. „Atunci când digestia se face greu, simptomele nu trebuie ignorate, deoarece, în cele mai multe cazuri, acestea maschează intoleranţe şi alergii la diferite alimente, care permeabilizează peretele intestinal.
Prin urmare, alimentele ajung parţial digerate în colon. Din această cauză, în timp, organismul se îmbolnăveşte", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Potrivit specialistului, procesul de digestie poate fi tulburat de modul de alimentaţie dezechilibrat, de stres, de abuzul de tutun, de alcool şi de medicamente (antiacide şi antiinflamatoare).
Combinarea corectă a alimentelor, esenţială
Cheia digestiei uşoare este combinarea corectă a alimentelor. Din păcate, cele mai multe persoane fac asocieri greşite, riscând astfel blocarea digestiei. Cea mai indigestă combinaţie alimentară este cea de carne cu produse lactate. Potrivit prof. dr. Mencinicopschi, în combinaţie cu sucul gastric, proteina cazeinică din lapte formează un înveliş al bucăţelelor de carne şi nu mai permite digerarea ei. Pentru a nu avea probleme cu digestia, leguminoasele (fasole, soia, mazăre) trebuie combinate cu amidonoasele (făină, orez, paste făinoase, cartofi), iar proteinele animale se asociază cel mai bine cu ciupercile şi cu legumele (vinete, dovlecei, fasole verde, usturoi).
Fibrele, zi de zi în dietă
Ca să nu ai probleme cu digestia şi, totodată, ca să previi îmbolnăvir