La festivalul \"Les Films de Cannes à Bucarest\", lungmetrajul va fi analizat din perspectiva influenţei inconştientului asupra filmului.
"The Tree of Life" ("Pomul vieţii") va fi proiectat astăzi la cinematograful Studio din Bucureşti, începând cu ora 13.00. Imediat după difuzarea peliculei lui Terrence Malick, trei psihanalişti (Georgiana Dobrescu, Alfred Dumitrescu şi Bogdan Sebastian Cuc), criticul de film Anca Grădinariu şi regizorul Andrei Ujică vor comenta subiectul din puncte de vedere diferite, fiecare încercând să îl lege de specializarea lui. Modelul dezbaterii este împrumutat din practica regizorului Bernardo Bertolucci, care prezidează o dată la doi ani Festivalul European de Film şi Psihanaliză.
Pentru că un film nu poate fi niciodată judecat ca o entitate separată de contextul social şi psihologic, spectatorii vor avea ocazia să dezbată ce înseamnă lungmetrajul pentru omul de rând şi cum se identifică el cu personajele de pe ecran. În Statele Unite, teoria psihanalitică a filmului s-a dezvoltat în anii ’70 şi se concentrează pe legătura dintre regizor, personajele filmului, public şi discursul cinematografic.
Una din puţinele proiecţii
"The Tree of Life", cu Brad Pitt şi Sean Penn în rolurile principale, a fost proiectat pentru prima dată în această primăvară la Festivalul de la Cannes. Este una dintre puţinele ocazii în care cinefilii români pot vedea pelicula lui Malick pe marele ecran pentru că ea nu va intra în cinematografele din ţara noastră.
Festivalul "Les Films de Cannes à Bucarest" se desfăşoară în perioada 14-20 octombrie şi include o serie de filme româneşti care au avut succes la festivalul din Franţa, ca "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", "California Dreamin’ (nesfârşit)", "Marţi după Crăciun" sau "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii".
În plus, la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) vo