Data viitoare când vă duceţi să cumpăraţi haine “de firmă” ţineţi minte lucrul următor: nişte muncitori chinezi sunt trataţi ca nişte “sclavi” moderni pentru profitul corporaţiei.
|ntr-o scrisoare deschisă, muncitorii de la Gucci reclamă condiţiile de muncă, schimburile de câte 14 ore, inclusiv pentru femeile însărcinate, comportamentul acesta crud fiind dus până la stadiul în care nu aveau voie să mănânce sau să bea apă în timpul programului, scrie The Telegraph.
Acuzaţiile asupra tratamentului au dus deja la înlocuirea a doi directori ai outlet-ului din Shenzen, China. “A fost ca o tortură să stăm în picioare pentru mai mult de 14 ore pe zi”, scriu muncitorii în scrisoare. Abuzurile au fost atât de severe încât muncitorii acuză că s-au produs inclusiv pierderi de sarcini ca rezultat al tratamentului.
Gucci, deţinută de gigantul francez Pinault-Printemps-Redoute, spune că o serie de experţi externi vor realiza o anchetă asupra incidentelor. De asemenea, autorităţile oraşului Shenzen investighează cazul
Acuzaţiile mai includ şI faptul că plata pentru orele lucrate peste program era reţinută. Cei cinci semnatari ai scrisorii, dintre care niciunul nu se mai află la firmă, spun că au mii de dolari de recuperat din salarii neplătite. Semnatarii spun că cei doi şefi înlocuiţi nu le-au plătit orele deşi îi ţinea în magazin până la 2 dimineaţa pentru a face inventar.
Când bunuri erau furate din magazin, lucrătorii trebuiau să plătească pentru ele în ciuda faptului că acestea erau acoperite de asigurare.
Situaţie gravă şI în alte cazuri de companii cunoscute
|mprejurarea nu este în niciun caz singulară în China: la fabricile Foxconn, care asamblează iPhone şI iPad de la Apple au avut loc anul trecut o serie de sinucideri legate de condiţiile de muncă. De asemenea, un grup de 49 de muncitori de la o fabrică a Wintek,