In ciuda vremii de restriste strabatute de omenire, a scenariilor emise de specialisti, adesea vecine cu infernul economic revarsat, romanii isi apara cu cerbicie ultimul bastion: hrana. Se cumpara alimente in nestire. Fara nicio diferenta cantitativa fata de perioada boom-ului parca disparut odata cu dinozaurii.
Ceva totusi s-a schimbat. Nu este o concluzie a expertilor in domeniu. Se poate lesne vedea cu ochiul liber. S-a renuntat neobisnuit de mult la calitate. Acele "tanchete" pe roti impinse frenetic pe aleile marilor magazine sunt burdusite cu produse pentru hrana, la preturi ieftine si foarte ieftine.
Aproape ca nu se mai tine cont de reteta dupa care sunt preparate alimentele. De aici si dezastrul determinant pentru starea de sanatate. Sunt arhicunoscuti zecile de inamici introdusi in fabricare. Mai lipsesc doar rumegusul si praful de caramida refractara.
Made in Romania
Este efectul firesc al costurilor extrem de ridicate pe care ar fi nevoit sa le achite omul de rand, daca isi doreste produse alimentare optime calitativ. Fenomenul se petrece in contextul in care pe rafturile magazinelor predomina produse "made in Romania". Si nu in orice procentaj, ci intr-unul de 80-95%. Factorul decisiv provine din TVA-ul infernal de 24%, in vreme ce tarile batranului continent practica acest ados in mod diferentiat la alimente.
In Romania, mancarea este foarte scumpa din cauza ca materia prima folosita de producatori vine de peste hotare. Deci, startul este cu handicap. "Lantul" incepe altundeva, afara, cu preturile de rigoare. Se apreciaza ca piata de retail nu va creste, dar nici nu va mai scadea. Nici nu s-ar putea altfel, daca ne gandim la ce ingurgiteaza neaosul carpatin din marile orase.
Exceptand gazele rare si metalele pretioase (acestea din urma sunt cu cantec si dedicatie), in marfurile din