Antioxidanţii pot fi naturali sau sintetici, iar conservanţii sunt numai sintetici. Antioxidanţii şi conservanţii sintetici se utilizează pentru protecţia produselor alimentare, fiind de natură fenolică.
Unii conservanţi acţionează ca substanţe antiseptice, având calitatea de a stagna multiplicarea microorganismelor saprofite de alterare din alimente şi putând inhiba sau distruge chiar şi microorganismele patogene pentru om.
Antisepticele folosite la conservarea produselor alimentare trebuie să îndeplinească două condiţii esenţiale: să nu prezinte toxicitate faţă de organismul uman şi să nu degradeze produsul conservat. Pentru îndulcirea produselor alimentare se pot folosi două grupe de compuşi: îndulcitori naturali (cu valoare energetică, cum sunt zahărul, glucoza, fructoza, xilitolul şi îndulcitori naturali fără valoare energetică cum sunt dehidrocalconele, acidul gliceric) şi sintetici (zaharina, ciclamaţii, aspartamul).
Agenţii de întărire sunt de trei tipuri: naturali, modificaţi şi sintetici. Cei mai importanţi agenţi de întărire sunt: gelatina, pectinele (E440), agar-agarul (E406), guma guar (E412), tragacanta (E413), esterii de celuloza (E460), amidonul modificat (E1400-E1450).
Atenţie! Îndulcitorii se utilizează pentru a conferi un gust dulce produselor alimentare. Prezenţa unui îndulcitor este autorizată în următoarele cazuri: în produsele alimentare fără adaos de zahăr sau cu valoare energetică scăzută, în produsele alimentare dietetice compuse destinate unui regim hipocaloric, în produsele alimentare compuse cu o durată de conservare prelungită, atât timp cât îndulcitorul este autorizat în unul din ingredientele produsului alimentar compus şi dacă produsul alimentar este destinat numai pentru prepararea unui produs alimentar conform legislaţiei în vigoare.
Reţineţi! Exemple de coloranţi: în categoria coloranţilor galbeni în