Europa nu are o criză economică, nici una a datoriilor, ci este una politică dar care este cauzată de una demografică, a declarat astăzi omul de afaceri Dinu Patriciu.
“În Europa vârsta medie este de 44 de ani, faţă de 33 de ani în China sau Turcia. E evident că multă vreme nu vom ieşi din această criză, până când politicienii nu schimbă conceptele”, a spus omul de afaceri. El a mai adăugat că ponoasele crizei le vor trage tot statele de la marginea Europei, deoarece capitalul se întoarce către ţările-mamă şI lasă fără sânge aceste economii.
El a mai spus că situaţia Germaniei nu este aşa roz precum se crede şI că ţara are mari datorii ascunse. “Două treimi din exporturile germane se fac în ţările europene. Europa este un Hinterland. Germania nu este un exportator global. Ne minţim singuri. Datoriile Germaniei de 2.000 de miliarde de dolari sunt cele oficiale din datoria publică. Dar cele locale, municipale sau ale landurilor sunt 5.000 de miliarde de euro”, a mai afirmat omul de afaceri.
Hinterlandul defineşte teritorii unde puterea este prezentă fără a fi luat ân stăpânire administrativ sau cu totul. Practic, Patriciu spune că suntem un fel de colonie germană, ţinută doar pentru a le cumpăra bunurile.
Omul de afaceri a mai precizat că moneda euro este mai mult o frână pentru dezvoltare, având în vedere că economia creşte cu 2-4% în Europa faţă de 8-10% în alte state ale lumii şI că asta înseamnă nu stabilitate, ci transformarea Europei într-un muzeu.
“Fiscalitatea comună înseamnă frână pentur ţările în curs de dezvoltare. Punct. Când adopţi o fiscalitate, îi adopţi şI handicapurile. Sistemul de impozitare european este moştenit din feudalism, TVA-ul provine din zeciuială. Motivul pentru care Europa creşte încet în ultimii zeci de ani este fiscalitatea de tip feudal. Este impozitată munca, prin impozitele directe şi energia, prin accize